مرور ایمنی پیش راه اندازی
مقدمه
در این مبحث در خصوص یک موضوع کاربردی، بهویژه در صنایع فرایندی، به نام PSSR یا Pre Startup Safety Review ایمنی پیش راهاندازی میرویم. در این بخش موضوعات پایه ای و اصولی PSSR را تشریح میکنیم و در یک قسمت ویژه به بحث PSSR در صنعت نفت و گاز می پردازیم.
ما همیشه سعی میکنیم به گروههای مختلف توضیح دهیم که بخش زیادی از فعالیتهای HSE، رویکردهای پیشگیرانه دارد. یعنی اگر ما فعالیت های پیشگیرانه و واکنشی را مثل دو بال پروانه ببینیم، بال اول که فعالیتهای پیشگیرانه است باید بسیار بزرگتر باشد. همیشه باید تمرکز روی فعالیتهای پیشگیرانه باشد. مگر جاهایی که نمیتوان اقدام پیشگیرانه ای انجام داد، یا برای اطمینان خاطر باید به سراغ اقدامات واکنشی رفت.
تعریف PSSR
فرض کنید شما چترباز هستید و میخواهید با چتر از ارتفاعی به پایین بپرید. طبیعی است که قبل از عملیات همه چیز را خوب کنترل میکنید، قدم اول لباسها را چک میکنید. قدم دوم ابزارآلاتی که همراه دارید و برای جهتیابی قرار هست کمک کنند، مرحله بعد ابزارهای ارتباطی را چک میکنید. تأیید سایر افراد مرتبط را میگیرید و برای بار آخر چتر را چک میکنید و بعد از اطمینان از کلیه موضوعات پرش را انجام میدهید.
کارهایی که شما قبل از پریدن انجام میدهید، در صنایع مختلف به PSSR شناخته میشود.
نکتهی مهم این هست که بسیاری از افراد بر این باور هستند که PSSR فقط در صنایع فرایندی کاربرد دارد، درحالیکه این تصور اشتباه است، و در سایر صنایع نیز وجود دارد. و نکته دیگر این هست که افراد تصور میکنند که کار جدیدی است، درحالیکه حدود بیست تا سی سال است که به شکل سیستماتیک و هدفمند انجام میشود.
کاربرد PSSR
PSSR به این دلیل انجام میشود تا از طریق آن اطمینان حاصل گردد که تمامی تأسیسات جدید یا طرحهای توسعهای و پروژهها، و واحدهایی که بعد از مدتی توقف مجدداً آغاز به کار میکنند، بهطور کامل و بهصورت ایمن بهرهبرداری میشوند. درواقع با هدف حفظ یکپارچگی طراحی واحدها، تمامی الزامات ایمنی و فرایندی در فازهای طراحی، ساخت و نصب، قبل از راهاندازی مجدداٌ کنترل میشوند.
PSSR تأییدیهی نهایی قبل از راهاندازی اولیهی فرایند یا استارتآپ است. باید توجه داشته باشیم که PSSR یکی از قسمتهای اصلی مدیریت ایمنی فرایند یا PSM هست.
دامنه کاربرد PSSR
ابعاد و عمق PSSR بستگی به ریسکهای پروژه، وسعت پروژه، زمان توقف و برگشت به کار واحد یا فرآیند دارد. علاوه بر آن به لحاظ حجم کار وابسته به شرایط است. در برخی فعالیتها فرآیندPSSR از طریق یک چکلیست با ۲۰ تا ۳۰ آیتم بررسی میشود که در چند ساعت انجام میشود. ولی در برخی فرآیندهای با وسعت زیاد و پیچیده، ممکن است یک روز به طول انجامد.
بنابراین ما با موضوعی مواجه هستیم که میتواند بسیار اساسی، با جزئیات دقیق و عمیق باشد و از طرف دیگر میتواند سطحی، کوتاه مدت و شامل موضوعات عمومی باشد. این موضوعات به ویژگیهای واحد یا بخشی که در سرویس قرار میگیرد، بستگی دارد.
فرآیند PSSR اگر حتی برای سازمان، شرکت یا پروژه الزام نشده باشد، انجام آن میتواند اثربخشی زیادی داشته باشد. برای انجام آن لازم است کل فرآیند بهصورت مکتوب، مستند و بر اساس یک رویهی مشخص انجام شود. اصل مهم این روش بهکارگیری چکلیست برای بررسی موضوعات و ثبت نتایج است. در کل این فرآیند تبدیل به اسناد و سوابقی میشود که نشان میدهد کار در مرحله پیش راهاندازی به نحو کامل انجام شده است.
کلیات اجرای PSSR
برای آنکه بتوانیم یک فرایند PSSR اثربخش داشته باشیم، باید بتوانیم یک سند اجرایی مناسب تدوین نماییم که در آن جزئیات اجرایی مشخص و هدف اصلی از PSSR مشخص باشد، مسئولیت افراد مختلف را تعیین کنیم. دامنهی کاربرد PSSR را مشخص نماییم و روش اجرا بهصورت کامل تشریح داده شود. PSSR یک کار گروهی است و برای اجرای آن افراد از بخشهای مختلف همکاری مینمایند.
در واقع قلب سیستم بازبینی ایمنی پیش از راهاندازی، چکلیستهایی است که باید طراحی شود و قبل از راهاندازی بررسی میشوند. کل فرایند PSSR در این بخش خلاصه میشود که چکلیست برای پیش راهاندازی تدوین شود، زمان، مسئولیت و نحوهی تکمیل این چکلیستها مشخص باشد. به افراد آموزشهای لازم داده شود و در نهایت چکلیستها تکمیل گردد. اگر نواقصی وجود داشت نسبت به رفع آنها اقدام کنیم و چکلیستها مجدداٌ بررسی گردد و در نهایت اگر تمامی موارد بینقص ارزیابی شد، راهاندازی آغاز گردد.
مراجع زیادی برای نوشتن دستورالعمل PSSR وجود دارد. اما بهتر است که فرایند پیچیده نباشد. باید به یاد داشته باشیم که اسناد و روشهای اجرایی هرقدر ساده-تر باشد اجراییتر خواهد بود.
تدوین روش اجرایی PSSR
بخش اول سند، هدف و دامنهی کاربرد PSSR در سازمان باید مشخص شود. بدین معنی که این سند در چه بخشهایی و با چه هدفی باید مورد استفاده قرار گیرد. ممکن است نیاز نباشد که همهی واحدها برای راهاندازی، فرآیند PSSR انجام دهند و یا ممکن است فرایندهای PSSR مستقل داشته باشند، به این موضوعات باید توجه شود و در دامنهی کاربرد سند بهطور شفاف اشاره گردد.
در بخش بعدی باید توضیح داد چه افرادی چه مسئولیتهایی در خصوص اجرایی شدن این سند بر عهده دارند. چه کسانی باید PSSR را انجام دهند و چه کسانی باید در فرایند برنامهریزی و طرحریزی مشارکت داشته باشند. مسئولیتهای گزارشدهی بررسی مستندات و تحلیلها، وظایف تیمهای مختلف، برگزاری آموزشها و شرکتکنندگان تعیین شود.
بهترین زمان برای انجام PSSR، در زمان راهاندازی واحد، قبل از تحویل کامل به بهرهبرداری است و هر زمانی نمیتوان به انجام آن پرداخت. زمانیکه کلیهی کارها انجام شده و زمان تحویل به بهرهبردار رسیده ، زمان مناسب انجام PSSR است. در سایر زمانها توجیه انجام آن وجود ندارد زیرا چکلیستها در سایر شرایط کاربردی ندارند.
اگر در سند به زمان انجامPSSR اشاره نشده است، این کار در صورتجلساتی که قبل از کار با گروههای مختلف برگزار میشود ذکر میگردد و مشخص میشود که در کدام واحد یا فعالیت و در چه شرایطی PSSR باید انجام شود. در این بخش الزام میشود که بعد از اتمام فعالیتهای تعمیراتی و قبل از بهرهبرداری مجدد از واحد، PSSR باید انجام شود.
طراحی چکلیستها
چکلیستهای مختلفی برای PSSR تهیه میشود و قطعاً زمانی که یک واحد تازه ساخته شده و قرار است راهاندازی شود، الزامات مشخصی باید بررسی شود، ولی وقتی بخشی از یک واحد از سرویس خارج شده باشد و دوباره قرار است در سرویس قرار گیرد باید سایر الزامات رعایت شود.
اصولاً در طرحهای توسعهای و بزرگ، چکلیستها بسیار جامع و کامل تهیه میشود. اما بخشهایی که یک تغییر، عامل انجام PSSR است، چکلیستها سادهتر و کلیتر هستند. در کل، پروسهای که ما باید طی کنیم تا به چکلیستهای مناسب دست یابیم به شرح زیر است:
- باید سایر چکلیستهای بخش یا واحد یا سایر چکلیستهای PSSR در صورت وجود بررسی شود. بسیاری از دستگاهها یا واحدهایی که در صنعت وجود دارد دارای چکلیست PSSR هستند زیرا PSSR فقط در خصوص صنایع فرایندی نیست. بهعنوان مثال در یک کارخانهی مواد درصورتیکه بخواهیم پر کن نوشابه را پس از تعمیر دوباره در سرویس قرار دهیم، باید PSSR انجام دهیم. با این تفاوت که این تجهیزات معمولاً دارای چکلیست استاندارد PSSR هستند و ما فقط طبق همان چکلیست اقدام نماییم. چیزی که نباید فراموش شود این است که شاید بعضی از واحدها از چکلیست PSSR داشته باشند و سازنده یا وندور این چکلیست را تهیه کرده باشد، ولی به این دلیل که سیستم و فرایند در آن محیط تغییرات زیادی داشته، چکلیست بدون کاربرد باشد یا بخشی از آن نیاز به بازنگری داشته باشد.
- اگر چکلیست در اختیار ما قرار نداشته باشد، اولین کار این است که چکلیستهای موجود و در دسترس را بررسی کنیم و مواردی که دارای کاربرد هستند تفکیک شود. از اینترنت و موتورهای جستجو نیز میتوان به این چکلیستها دسترسی یافت.
- پس از مشخص شدن محتوای چکلیستها، باید تقدم و تأخر فعالیتهایی که باید انجام شوند تعیین گردد. در واقع باید مشخص شود کدام چکلیست چه زمانی باید تکمیل گردد. در این بخش پس از اجرا میتوان برحسب لزوم توالی را تغییر داد.
- در پایان باید مشخص شود هر چکلیست توسط چه گروهی و با چه چارچوبی باید تکمیل شود. ممکن است چکلیستها موارد و احتیاطاتی داشته باشند که باید توضیح داد شود یا در صورت لزوم دستورالعمل تدوین گردد و به افراد در خصوص نحوه تکمیل آنها آموزش ارائه گردد.
محتوای چکلیستهای PSSR
. موارد چکلیستها باید شامل این موارد باشد که جنبههای اصلی مد نظر است، اما الزاماً محدود به این موارد نمیشود. موضوعات دیگری نیز وجود دارد که میتوانیم در چکلیستهای PSSR بررسی نماییم. (لازم به ذکر است میتوان کلیه جنبهها را در یک چکلیست مورد بررسی قرار داد و میتوان چکلیستهای جداگانه در نظر گرفت)
– ریسکها
اولین جنبه مبحث ریسکهای واحد یا فرایند است. چکلیستها باید به نحوی طراحی شوند که از طریق آنها بتوان اطمینان یافت که تمام ریسکهای فرایند، شناسایی شده و اقدامات کنترلی اجرایی شده است. این بخش در واقع فلسفهی اصلی درPSSR است. در اینجا سه موضوع بررسی میشود. موضوع اول ریسکهای حین بهرهبرداری هستند. موضوع دوم ریسکهایی است که ممکن است قبل از بهرهبرداری وجود داشته باشند و در بهرهبرداری تأثیرگذار باشند. موضوع آخر که اهمیت زیادی دارد ریسکهایی است که دقیقاً در زمان شروع عملیات بهرهبرداری ممکن است وجود داشته باشند. در چکلیستها، هر سه دسته ریسکها را باید مدنظر قرار دهیم.
– ایمنی فرآیند
موضوع دوم توجه به اطلاعات ایمنی فرآیند است. بدین معنی که بررسی شود فرایند یا سیستمی که قرار است راهاندازی شود با معیارهای طراحی چه میزان سازگاری دارد. این مبحث معمولاً در تخصص نیروهای ایمنی نیست و باید به صورت گروهی انجام شود و نیاز به مطالعات کاملتر دارد. مطالعاتی مانند Hazop میتواند مفید باشد.
– آمادگی واکنش در شرایط اضطراری
در این بخش باید توجه شود که اگر راهاندازی انجام شد و حادثهای اتفاق افتاد، میزان آمادگی برای واکنش چه میزان است و سناریوهای مختلف چگونه دیده شده است. تجهیزات مدنظر تا چه میزان فراهم شده است و به افراد آموزشهای لازم تا چه میزان ارائه شده است.
– مستندات اجرای کار
روشهای اجرایی عملیاتی استاندارد، دستورالعملهای کار ایمن و رویههای عملیاتی باید مورد بررسی قرار گیرد. قبل از اجرای کار باید تشریح نحوه اجرا مستند گردد و در چکلیستها مورد اشاره قرار گیرد.
– یکپارچگی مکانیکی
یکی از آن موارد مهم که باید بخشی از سؤالات چکلیستها را به خود اختصاص دهد. این بخش با بحث نگهداری و تعمیرات وجه اشتراک دارد و به صورت کامل به بررسی تست و بازرسیهای دورهای تجهیزات، محاسبات قابلیت اطمینان سیستم، تست منطق اینترلاک، تعمیرات پیشگیرانه و سایر موارد میپردازد.
– تکمیل فرایند ساختوساز
در چکلیستها باید این موضوع صحهگذاری شود که تمام ساختوسازهای لازم برای شروع کار انجامشده باشد. تأسیسات بهصورت جزءبهجزء مورد تست قرار گرفتن و نصب تجهیزات بدون کموکاست انجام شده است. ساپورت گذاریها انجام شده و فعالیت و کارهای اجرایی ضروری که پس از راهاندازی نمیتوان انجام داد، باقی نمانده است.
– پانچ لیست
چکلیستها باید طوری طراحی شوند که بتوانیم مطمئن شویم کل پانچ لیست کنترل میشود و پانچها حلوفصل گردیده است. این پانچها میتوانند مکانیکی، الکتریکی، کنترلی یا هر نوع دیگری باشند.
– مدیریت تغییر
وجود سیستم اجرایی و صحیح مدیریت تغییر، مورد بعدی است که حتماً باید در چکلیستها کنترل شود.
– صلاحیت افراد
در اصل در کنار تمام موارد بالا، باید توجه کنیم افرادی که قرار است این سیستم یا فرایند را راهبری کنند و مورد بهرهبرداری قرار دهند، صلاحیتهای لازم برای انجام این کار را داشته باشند. بهاندازهی کافی آموزش دیده و از پیچیدگیهای سیستم باخبر باشند. با وضعیتهای اضطراری آشنا بوده و به طور خلاصه ذیصلاح باشند.
– سایر موارد
اطمینان از وجود مواد اولیه، مواد مصرفی، کاتالیزورها، تجهیزات کمکی، اسپر پارتها و هر موضوعی که در فرایند استفاده میشود مورد دیگری است که باید در چکلیستها بررسی شود. و نکتهی آخر که باید در چکلیستها مورد توجه قرار گیرد، ذینفعان کار یا پروژه هستند. همسایهها از راهاندازی باخبر هستند؟ و اگر اتفاق پیشبینینشده رخ داد آمادگی واکنش دارند؟ سایر گروههای ذینفع مثل بیمه، وزارت کار، پرسنل غیر درگیر، سهامداران و سایر ذینفعان کار در جریان ماجرا هستند؟
تکمیل چکلیستهای PSSR
زمانی که چکلیستها تدوین و نهایی گردید، عمده فعالیت انجام شده است. قدم بعدی این است که در زمان مقرر، چکلیستها طبق دستورالعملی که توضیح داده شده تکمیل گردد، نواقص را شناسایی و حلوفصل نماییم و وقتی تمام پارامترهای ضروری چکلیست حل شد، میتوانیم مجوز راهاندازی واحد یا یونیت را طبق دستورالعملهای موجود و با احتیاطات لازم صادر نماییم.
نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرند تا بتوانیم PSSR را بدون عیب و نقص و با کیفیت کامل انجام دهیم در دسترس قرار دادن مستندات است. بهتر است برای آنکه فرایند PSSR درست و طبق برنامه و بدون وقفه انجام شود، فهرست مستنداتی که لازم است در اختیار تیم قرار بگیرد را همیشه قبل از کار تحویل گروههای مختلف دهیم. در خیلی از کتابها و مقالاتی در رابطه با PSSR اشاره به لیستی از مستندات مورد نیاز شده است. مستنداتی که باید وجود داشته باشند تا فرایند PSSR بدون وقفه و با کیفیت انجام شود. این مستندات همزمان با تهیه چکلیستها و همزمان با تکمیل چکلیستها مورد استفاده قرار میگردد. برای مثال: مستندات ارزیابی ریسک، نقشههای فرایندی، نقشهی طبقهبندی واحدها، مدارک مدیریت تغییر، سوابق تعمیراتی تجهیزات، MSDS ها، دستورالعملهای ایمنی و عملیاتی و سایر اسنادی که باید قبل از شروع، لیستی از آنها تهیه شوند تا در زمان مقتضی در اختیار ما قرار داده شود. به این اسناد، مستندات پایه نیز گفته میشود.
تیم PSSR
تیمی که قرار است فرایند PSSR را انجام دهد از زمانی که تصمیم برای انجام مطالعات PSSR گرفته میشود تا زمان بهرهبرداری وظیفه اجرای کار را بر عهده دارد. یعنی تمام کارهایی که در خصوص تهیه چکلیستها، تهیه روشهای اجرایی، تعیین مسئولیت-ها، آموزشها و غیره انجام میگیرد بخشی از فرایند PSSR است. برای همین منظور برای دستیابی به نتایج مورد انتظار باید از تیمهای قوی استفاده گردد. در برخی بخشها ممکن است نیاز به مشاور باشد. در برخی دیگر باید سازنده یا طراح به تیم اضافه گردد. میتوان به سراغ شرکتها و سازمانهایی رفت که فرایند مشابه را بهرهبرداری کردهاند. نیروی متخصصی تعمیرات، ابزار دقیق، ایمنی در بخشهای مختلف به کار گفته میشوند. تیمی که در مستندات PSSR از آن صحبت میشود صرفاً گروهی نیست که چکلیستها را تکمیل میکنند بلکه تمام افرادی است که از شروع کار به نحوی درگیر فرآیند PSSR میشوند.
تیم یا گروهی که تکمیلکنندهی چکلیست است شامل لیدر یا رهبر تیم، هماهنگکننده و سایر اعضای فنی است. رهبر وظیفه مدیریت تیم و سایر وظایف رهبری را بر عهده دارد. هماهنگکننده وظیفه تکمیل و تحویل گزارش را دارد و سایر اعضای تیم وظیفه دارند بخشهای مختلف را بررسی کنند و چکلیستها را تکمیل نمایند. بخشهایی میتواند انفرادی انجام شود و در گروه در مورد آن بحث شود و برخی بخشها نیز باید گروهی تکمیل گردد.
برنامهریزی
بهتر است برای تمامی کارها زمانبندی مشخصی داشته باشید. زیرا اگر طبق برنامه جلو نروید ممکن است به راهاندازی برخورد کند و مشکلات پیچیدهتری ایجاد شود. تمام جلسات و گزارشها باید صورتجلسه شود و به تأیید و تصویب اعضای گروه برسد. در فرایند PSSR ممکن است تغییراتی ایجاد شود که باید از طریق فرایند مدیریت تغییر مدیریت و کنترل شود.
برای تکمیل چکلیستها دقیقاً کارهایی که در ارزیابی و ممیزی انجام میشود، میتواند انجام گردد. مصاحبه با افراد، بررسی مستندات و مشاهدهی فرایندها از مواردی هستند که برای تکمیل چکلیستها باید انجام شود.
بررسی آیتمهای چکلیست PSSR
اصولاً وقتی چکلیستهای PSSR را میبینید، در مقابل هر موضوع برای تصمیمگیری سه گزینه وجود دارد.
- واحد برای راهاندازی ایمن است
- واحد برای راهاندازی ایمن نیست
- در صورت رفع نواقص و اجرای پیشنهادات اصلاحی، واحد ایمن میشود.
(این پیشنهادات اصلاحی دو نوع هستند. تیپ آ و تیپ ب : تیپ آ الزام قبل از راهاندازی وجود دارد و حتماً باید نواقص رفع شود تا راهاندازی انجام شود. تیپ ب مواردی است که میتوانند بعد از راهاندازی تکمیل شوند.
در برخی از چکلیستها اکشن مورد نظر هم توضیح داده میشود و مانند یک برنامهی عملیاتی با چکلیست رفتار میشود. توضیح داده میشود که برای یک مورد خاص چه کاری، با چه منابعی، توسط چه کسی و در چه بازهی زمانی باید انجام شود.
گزارشات نهایی PSSR
پس از تکمیل چکلیستها، گزارش تهیه میشود و در اختیار گروههای مربوطه قرار میگیرد. برای مواردی که باید رفع شوند اقدام میگردد، جلسات پیگیری برگزار میشود، کل موارد نهایی میگردد و گزارش جامع ارائه میشود و با رعایت احتیاطات لازم، عملیات بهرهبرداری آغاز میگردد.
نکته مهم در بخش آخر این است که بعضی از پارامترهای چکلیستهای PSSR را نمیتوان قبل راهاندازی اولیه تکمیل کرد. همانطور که میدانید برخی از صنایع دارای فاز راهاندازی آزمایشی یا اولیه هستند. این راهاندازی یا با حجم مواد کمتری شروع میشود، یا با مواد جایگزین و کم ریسک تر، یا حتی بدون مواد اولیه انجام میشود و صرفاً نحوهی عملکرد سیستم بررسی میگردد. ممکن است بعضی موارد دیده شود که راه تکمیل شدن آنها فقط از مسیر راهاندازی آزمایشی یا اولیه میگذرد. ولی اگر چنین مواردی در چکلیست وجود داشته باشد، حتماً باید در چکلیست به زمان انجام آن اشاره گردد.
و آخرین نکته هم در خصوص PSSR این است که حتماً باید توجه داشت که فرایند تدوینشده نیاز به اصلاح و بهروزرسانی دارد. با تغییرات سیستم، تغییرات مواد، حوادث، تغییر نروی انسانی و یا تکمیل و توسعهی واحدها، ممکن است بخشی یا تمام فرایند نیاز به اصلاح یا بروز رسانی داشته باشد، باید این موارد همیشه در نظر گرفته شود تا بتوان در بازههای زمانی تعیینشده، این بازنگری را انجام داد.
منابع قابل استفاده
منابع کاربردی و البته چکلیستهای PSSR در فضای مجازی بسیار زیاد است. راهنمای PSSR در CCPS یکی از بهترین مراجع در این حوزه است که میتوانید از آن استفاده کنید.
خلاصه PSSR
بهعنوان مروری بر روی کل فرایند PSSR، باید گفت که مراحل اجرایی PSSR به شرح زیر است:
- تشکیل هستهی مرکزی یا تیم اصلی مدیریت PSSR
- تهیهی مستندات پایه و تعیین مستندات موردنیاز اجرای فرایند PSSR
- تهیهی روش اجرایی یا دستورالعمل PSSR و محتویات آن مانند مسئولیتها، اهداف، دامنه، فرمها و غیره
- تهیهی چکلیستهای PSSR مطابق با واحدی که این کار در آن انجام میشود.
- آماده کردن افراد و تیمهای کاری از جمله برگزاری آموزشهای لازم به افراد و اعضای تیمها
- تنظیم برنامههای زمانبندی برای اجرای PSSR
- تکمیل چکلیستها از طریق مصاحبه، مشاهده، مطالعه و برگزاری جلسات اصلی
- ارائهی گزارش اولیه به همراه پانچها و مواردی که باید اصلاح شود
- پیگیری اصلاح عدم انطباقها و مغایرتهای رؤیت شده در بررسیها
- بررسی مجدد تا تکمیل کلیه مغایرتها و تکمیل گزارش نهایی جهت ورود به فاز بهرهبرداری
- در نهایت اصلاح و بهروزرسانی فرایند PSSR
منبع:
- Guidelines for performing effective pre start up safety reviews، CCPS، ۲۰۰۷ ۲٫ Pre start up safety reviews(operational process)، ASPC 3. PSSR Report، Uhde، MD/HDPE PARS، ۲۰۰۷ ۴٫ PSSR‐Pre start up safety review، Sasol،SI‐SHERQ‐۶٫۰۲
سلام استاد.
کارتون خیلی عالیه. ماشاالله
لطفاً پادکست های فصل سوم رو مثل دوفصل قبل بزارید تو سایت که قابل دانلود باشه. تشکر